De Energie-investeringsaftrek, afgekort EIA, die fiscaal voordeel biedt aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan, is aangepast voor 2022.

Behalve enkele technische wijzigingen in de EIA-uitvoeringsregeling is vooral de bijlage bij deze regeling aangepast voor het nieuwe jaar. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast aan de stand van de techniek. De nadruk ligt daarbij vooral op nieuwe maatregelen die de klimaat- en energietransitie verder bevorderen. Voor de EIA is komend jaar overigens wederom € 149 miljoen beschikbaar.

Enkele wijzigingen:

  • Het luchtdicht luchtverdeelsysteem is verhoogd om beter aan te sluiten bij de omvang van de benodigde investering. Om aan te sluiten bij de nieuwe ontwikkelingen in de markt komt vacuümglas nu ook in aanmerking.
  • LED-verlichting moet voortaan voldoen aan de levensduureis L90 en aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt. Door deze wijziging wordt alleen nog verlichting gestimuleerd die energiezuinig is en een lange levensduur heeft.
  • Luchtbehandelingskasten voor zwembaden voorzien van een warmtepomp zijn toegevoegd aan de Energielijst.
  • De energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie is uitgebreid waardoor een koudenet met NH3 als koudedrager voortaan ook in aanmerking komt.
  • De cruisecontrol gestuurd door GPS-gegevens is toegevoegd. Deze techniek zorgt voor een brandstofbesparing bij vrachtvervoer over de weg.
  • De omschrijving voor infraroodpanelen is verbeterd met een toelichting om het geheel verwarmen van ruimtes uit te sluiten. Deze omschrijving is namelijk specifiek bedoeld voor het lokaal verwarmen van een vaste werkplek, bijv. een werkplek in een grote productiehal.
  • Voor de transitie naar een schone, klimaatneutrale samenleving zal waterstof een belangrijke rol gaan spelen. Om de ontwikkelingen op dit gebied te ondersteunen is een drietal nieuwe specifieke bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen. De stimulering wordt gericht op de productie van waterstof door middel van elektrolyse, stationaire opslag van waterstof en private waterstofnetwerken.