In 2023 komt er weer subsidie beschikbaar voor elektrische voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen, bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen.

AanZET voor e-truck

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks, afgekort AanZET, is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Voor de regeling is in 2023 is een budget beschikbaar van € 30 miljoen. De regeling wordt op 4 april 2023 opengesteld voor aanvragen.

SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen

Voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen gaat op 9 mei 2023 de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen, ofwel SSEB, weer open voor aanvragen. Op grond van SSEB kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van en innovatie rondom emissieloos materieel en voor de ombouw (retrofit) naar schoon (emissiearm) of emissieloos materieel dat wordt ingezet in de bouwsector in Nederland. De subsidieplafonds in 2023 is € 36 miljoen, voor de retrofitsubsidie € 14 miljoen en voor de innovatiesubsidie € 10 miljoen.

SEBA voor bestelauto’s

Door de SEBA kan subsidie worden verstrekt voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s door ondernemingen en non-profitinstellingen. Ook in 2023 kan de aanvraag tot vaststelling van de subsidie worden ingediend tot uiterlijk 7 maanden na de datum van verlening van de subsidie. Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf 10 januari 2023.