Wilt u als ondernemer minder energie gebruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee u minder CO2 uitstoot? Demonstreer uw techniek of test deze in een pilot binnen uw bedrijf. U krijgt hiervoor subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie, afgekort DEI+.

Subsidie aanvragen kan vanaf 21 november 2023 tot en met 29 augustus 2024. Maximale subsidiebedrag voor een demonstratieproject is € 30 miljoen, is € 25 miljoen en voor een test- en experimenteerinfrastructuurproject € 25 miljoen. Het totale budget is € 141 miljoen.

Pilotproject

Wilt u een proefproject starten waarin u innovatieve CO₂-verminderende maatregelen test? Wilt u op deze manier uw innovatieve techniek verbeteren in een situatie die lijkt op de praktijk? Vraag dan subsidie aan voor een pilotproject. Het project moet innovatief zijn. Daarom kijkt RVO bij de beoordeling van uw pilotproject naar de internationale stand van het onderzoek en de techniek. Is het al eerder gedaan?

Demonstratieproject

Wilt u in een praktijktoepassing investeren waarmee u in uw eigen bedrijf milieuvoordeel haalt? Bent u ook eigenaar van de installatie en gaat u die ook in de praktijk gebruiken? Investeer dan in een demonstratieproject. Een demonstratieproject vergelijkt RVO met eerdere projecten. Heeft RVO al eerder voor een zelfde soort installatie meer dan 2 keer subsidie gegeven uit een Topsector Energie-regeling? Dan geeft RVO hiervoor geen subsidie meer.

Vraag subsidie aan voor DEI+: Energie- en klimaatinnovaties als uw innovatie past bij een van de volgende onderwerpen:

  • Afvang, gebruik en opslag CO₂ (CCUS).
  • Circulaire economie.
  • Energie-efficiëntie anders dan in gebouwen.
  • Bevordering van energie uit hernieuwbare bronnen.
  • Flexibilisering van het energiesysteem.
  • Lokale infrastructuur.
  • Andere CO₂-verminderende maatregelen in de industrie, elektriciteitssector of gebouwde omgeving.