Bent u als ondernemer gevestigd in Overijssel of Gelderland en wilt u investeren in de ontwikkeling van nieuwe en duurzame innovaties? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie vanuit het EFRO programma van OP-Oost:

Vanuit de Europese Unie komt er € 82 miljoen beschikbaar voor EFRO Oost-Nederland. De overheid vult dit aan met € 23 miljoen en de provincies Gelderland en Overijssel nog eens een extra € 21 miljoen. Dit wordt verdeeld over de volgende twee prioriteiten:

 • Prioriteit 1 – Een slimmer Oost Nederland
  • Projecten moeten bijdragen aan een innovatieve, slimme en economische transformatie op gebied van Health, Tech, Materials, CleanTech en Food. Projecten die de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit versterken, geavanceerde technologieën inzetten en daarbij nieuwe oplossingen, producten en toepassingen realiseren komen in aanmerking voor subsidie.

   Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 februari 2024 tot en met 31 januari 2025. Het percentage voor deze subsidie bedraagt 40% en voor het mkb 50%. De subsidiebijdrage bedraagt maximaal € 750.000,-. Een wijziging voor dit jaar is dat deze openstelling: alle uurtarieven voor onderzoek en ontwikkeling zijn € 55,- en kosten onder € 250,- hoeven niet verantwoord te worden.

 • Prioriteit 2 – Een groener Oost Nederland
  • Innovatieve demonstratieprojecten gericht op slimme op oplossingen waarmee de energietransitie bevorderd wordt komen in aanmerking voor deze subsidie. De provincies hebben als ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2050. Projecten die in aanmerking komen zijn: het stimuleren van hernieuwbare energiebronnen en het ontwikkelen van intelligente energiesystemen en netwerken.

   U kunt uw aanvraag indienen vanaf 1 maart 2024 tot en met 31 januari 2025. Het totale budget bedraagt € 5 miljoen dit wordt verdeeld over de projecten.