De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, afgekort ISDE, is er voor zakelijke gebruikers. Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de ISDE voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. De subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Warmtepomp:

  • Voor een warmtepomp kunt u vanaf € 500 subsidie ontvangen, afhankelijk van de warmtepomp die u kiest.

Zonneboiler:

  • De zonneboiler staat vermeld op de meldcodelijst. De meldcode betekent dat de zonneboiler voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Grotere zonneboilers met veel collectoren staan niet op de meldcodelijst. Toch kunt u subsidie krijgen voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte tussen de 10m2 en 200m2.

Zonnepanelen:

  • Voor 2023 is in totaal € 30 miljoen beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines samen. De subsidie voor zonnepanelen is € 125 per kW piekvermogen, waarbij de installatie minimaal een piekvermogen van 15 kW heeft.

Windtribunes:

  • Voor 2023 is in totaal € 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De maximale subsidie voor kleinschalige windturbines is € 66,- per m2 rotoroppervlak.