Als ondernemer kunt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. De Milieu-investeringsaftrek, afgekort MIA, en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, ook wel Vamil, biedt hier de mogelijkheid toe.

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Bent u leverancier van een innovatieve, milieuvriendelijke techniek? De MIA\Vamil maakt de marktintroductie en -verbreding van uw bedrijfsmiddel makkelijker door deze op de Milieulijst te zetten.

Het budget voor 2022 voor MIA is € 144 miljoen. Voor Vamil is in 2022 € 25 miljoen beschikbaar.

Wilt u gebruikmaken van de MIA\Vamil? Dan moet u uw investering eerst melden. Dat moet u doen binnen 3 maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan. Daarna kunt u de MIA\Vamil toepassen in uw belastingaangifte.