Investeert u in waterstoftankstations en waterstofvoertuigen? En werkt u in een samenwerkingsverband? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidieregeling Waterstof in mobiliteit, afgekort SWIM.

De SWIM gaat op 15 juli 2024 open voor aanvragen en sluit op 6 september 2024. Het totale budget voor deze regeling is € 22 miljoen.  U krijgt in totaal maximaal € 6 miljoen per aanvraag.

Investeert u in de bouw of uitbreiding en/of upgrade van een waterstoftankstation voor zwaar wegvervoer? Dan krijgt u maximaal 40% van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Het maximum is hierbij € 2 miljoen per aanvraag.

Schaft u één of meerdere waterstofvoertuigen aan of kiest u voor retrofitting. Dan komt 80% van uw kosten in aanmerking voor subsidie. Het maximum is hierbij € 4 miljoen per aanvraag. Bij nieuwe voertuigen krijgt u subsidie over het verschil tussen aanschaf van een fossiel voertuig en H2 voertuig. En bij retrofit krijgt u subsidie voor de ombouwkosten.

Met retrofitting laat u vervoermiddelen aanpassen tot emissievrij vervoer op waterstof.

De subsidieregeling Waterstof in mobiliteit is voor bedrijven die in een samenwerkingsverband investeren in waterstof. Het samenwerkingsverband – een consortium – moet in ieder geval bestaan uit:

  • één exploitant van een waterstoftankstation;
  • en minstens één bedrijf dat actief is als vervoerder.

De doelgroepen zijn:

  • transport- en distributiesector (ook mkb)
  • exploitanten van waterstoftankstations
  • verladers (producenten die hun goederen vervoeren)
  • personenvervoer (bussen en rolstoelvervoer met minimaal 5 zitplaatsen)