De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, afgekort ISDE, wijzigt per 1 januari 2024.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst.

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er komt een bonus om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen te stimuleren. Deze materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken.

Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225.

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Nieuw budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

Sinds 2020 kunnen zakelijke partijen, zoals rechtspersonen, een maatschap, stichting, vof of cv, ISDE aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Voor kleine windturbines stelt het kabinet nieuw budget beschikbaar. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen.

Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.